Santini ksylitol c krystaliczny 500g

Cena: Cena Specjalna 27,97 zł

Santini ksylitol c krystaliczny 500g

Santini ksylitol c krystaliczny 500g

[santini ksylitol c krystaliczny 500g]

Opis:

Santini ksylitol c krystaliczny 500g

Składniki: ksylitol 100% (substancja słodząca)

Kraj pochodzenia: finlandia

Ksylitol nazywany "cukrem brzozowym" to słodzik pozyskiwany z drewna drzew

Liściastych, głownie brzozy.

Ksylitol jest substancją pochodzenia naturalnego używaną jako zamiennik

Białego cukru. jego fizyczna postać to białe kryształy o słodkim smaku.

Indeks glikemiczny ksylitolu jest równy 8, co oznacza że jest przetwarzany w

Organizmie z minimalnym udziałem insuliny a wartość energetyczna to jedynie

240kcal na 100g czyli 12kcal na łyżeczkę (5g)

Proces produkcji ksylitolu odbywa się w firmie danisco sweeteners w

Finlandii. technologia ta jest bardzo nowoczesna i przyjazna środowisku.

Wytwarzanie ksylitolu odbywa się tam bez udziału drożdży.

Ksylitol nie zawiera glutenu, jaj, soi, białka mleka i laktozy.

Nie fermentuje i nie ulega karmelizacji.

Uwagi:

Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający.

Nie podawać dzieciom do 3 roku życia.

Nie podawać zwierzętom.

Właściwości ksylitolu

Jest idealną alternatywą dla osób odchudzających się - dostarcza organizmowi

O 40% mniej kalorii niż cukier. zmniejsza też łaknienie cukru. u stosujących

Dietę ksylitol pozwala na łatwą kontrolę wagi ciała. spowalnia opróżnianie

Żołądka, co wzmacnia poczucie sytości, w ten sposób redukuje ogólne spożycie

Pokarmów.

Zalecany jest dla osób zagrożonych i dotkniętych osteoporozą, gdyż ułatwia

Mineralizację (zwiększa przyswajanie wapnia), przywracając w ten sposób właściwą

Konsystencję kości. dzięki antybakteryjnemu działaniu podnosi odporność

Organizmu.

Ksylitol jest powoli przetwarzany w organizmie z minimalnym udziałem

Insuliny, wskutek czego posiada ponad 14-krotnie niższy indeks glikemiczny od

Glukozy 9-krotnie niższy od cukru rafinowanego (sacharozy). dzięki temu jest

Bezpieczny dla diabetyków.

Przeciwdziała procesom przedwczesnego starzenia, utrzymując niski poziom

Insuliny.

Wieloletnie badania potwierdzają, że ksylitol ma bardzo korzystny wpływ na

Zęby. potrafi likwidować drobne ubytki próchnicze oraz zapalenie dziąseł i

Ozębnej poprzez przywracanie właściwego ph śliny (dlatego przed przełknięciem

Zalecane jest przepłukiwanie rozpuszczonym w ślinie ksylitolem jamy ustnej -

Nawet już po umyciu zębów). używanie ksylitolu redukuje stopień psucia się zębów

Zarówno dla grupy o wysokim ryzyku (znaczny stopień uszkodzenia uzębienia) jak i

Niskim (brak oznak próchnicy i wysoka dbałość o zęby).

Przywracając właściwy odczyn ph w ustach ksylitol zastępuje odświeżacze

Oddechu.

Grzybice, bakterie? stosowanie ksylitolowego aerozolu do nosa ma zdolność

Zatrzymywania rozwoju bakterii powodujących zapalenie ucha środkowego oraz

Zmniejsza występowanie alergii, astmy i infekcji zatok. ksylitol jest skutecznym

Środkiem przeciwko szkodliwym bakteriom jelit - np. helicobacter pylori, której

Przypisuje się m. in. owrzodzenie żołądka. ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków

- np. candida albicans - w przewodzie pokarmowym.

Ksylitol to również ciekawa alternatywa dla sportowców jest bowiem stosowany

Jako źródło energii dla osób po przebytym wysiłku. podczas gdy glukoza jest

Trudno przyswajalna, ksylitol pomaga w poprawianiu ogólnej kondycji

Metabolicznej. zatrzymuje spadek masy mięśniowej, poprzez silny efekt

Kataboliczny, jak również poprzez spalanie tłuszczów oraz pomaga stabilizować

Poziomy insuliny i cukru we krwi.

Ksylitol jest propozycją dla:

Cukrzyków

Chorych na grzybicę

Dbających o zęby i dziąsła

"puszystych"

Chorych na osteoporozę, mukowiscydozę i choroby laryngologiczne

Sportowców

Dbających o linię

Osób mających problem z nieświeżym oddechem

Odpowiedni dla wegan

Zastosowanie i sposób użycia ksylitolu:

Ksylitol stosujemy dokładnie w taki sam sposób jak zwykły cukier, gdzie jedna

Łyżeczka ksylitolu odpowiada około 1 łyżeczce cukru białego.

Zakres temperatur w jakich można stosować ksylitol jest szeroki - gotowanie,

Pieczenie, mrożenie.

Używając ksylitolu możemy piec ciasta, ciasteczka, robić desery, lody,

Słodzić napoje, potrawy itp. z uwzględnieniem, że ksylitol nie jest pożywką dla

Drożdży oraz jest jest mocno higroskopijny i nie ulega

Karmelizacji.

producent: santini

symbol: sn012

ean: 5908234462012

 

Szymon Gról
All to All Szymon Gról
Rzeźniczaka, 19B/4
65-119 Zielona Góra
NIP: 7881829936

 

brak informacji

 

Szymon Gról
All to All Szymon Gról
Rzeźniczaka, 19B/4
65-119 Zielona Góra
NIP: 7881829936