Kuchnia polska grecka włoska meksykańska chińska 6

Cena: Cena Specjalna 29 zł

Przedmiotem sprzedaży jest książka:

"podróże kulinarne z małgosią puzio"

Zestaw 6 książek

Opis przedmiotu:

Kuchnia Polska

Podróże kulinarne z małgosią puzio

Wydawnictwo: arystoteles

Format: 16.5x23.5cm

Liczba stron: 64

Oprawa: miękka

Wydanie: 2014 r.

Kuchnia Polska – na kształtowanie się swoistych cech kuchni polskiej miały wpływ przemiany historyczne. na przestrzeni dziejów kuchnia Polska ulegała wpływom i zmianom regionalnym, zwłaszcza że tereny rzeczypospolitej polskiej historycznie zamieszkiwała zmieniająca się mozaika narodów. w efekcie silne są kulinarne wpływy wschodnie (tatarsko-tureckie, wcześniej mongolskie), rusińskie, niemieckie, francuskie, włoskie i żydowskie.

Czytelne i przejrzyste przepisy , z pewnością podsuną pomysł na smakowity obiad.

Kuchnia chińska

Podróże kulinarne z małgosią puzio

- małgorzata puzio

Redakcja: małecka grażyna

Wydawca: arystoteles

Oprawa: miękka

Format: 16.5x23.5cm

Liczba stron: 64

Rok wydania: 2014

Kuchnia chińska to zbiorcza nazwa wszystkich zwyczajów kulinarnych ludów mieszkających w chinach, a często również w innych krajach wschodniej i południowo-wschodniej azji.

Kuchnia grecka

Podróże kulinarne z małgosią puzio

Redakcja: małecka grażyna

Wydawca: arystoteles

Oprawa: miękka

Format: 16.5x23.5cm

Liczba stron: 5

Rok wydania: 2014

Kuchnia grecka to dział sztuki kulinarnej wywodzącej się i charakterystycznej dla grecji i greków. zazwyczaj postrzegana jest jako zdrowa i prosta. charakteryzuje się m.in. popularnym w kuchniach śródziemnomorskich i bałkańskich, częstym stosowaniem czosnku, oliwy z oliwek, liści winorośli, dużej ilości warzyw (zwłaszcza pomidorów, papryki, świeżych ziół), baraniny i ryb.

Zapraszamy do kulinarnej wycieczki po grecji z naszą publikacją kulinarną.

Kuchnia meksykańska

Podróże kulinarne z małgosią puzio

Redakcja: małecka grażyna

Wydawca: arystoteles

Oprawa: miękka

Format: 16.5x23.5cm

Liczba stron: 64

Rok wydania: 2014

Kuchnia meksykańska – sztuka kulinarna meksyku i okolic, łącząca tradycje tubylczych indian i wpływów hiszpańskich konkwistadorów. opiera się głównie na kukurydzy i roślinach strączkowych (około 20 różnych gatunków fasoli) i różnych odmianach papryki i chili.

Kuchnia włoska

Podróże kulinarne z małgosią puzio

Redakcja: małecka grażyna

Wydawca: arystoteles

Oprawa: miękka

Format: 16.5x23.5cm

Liczba stron: 64

Rok wydania: 2014

Kuchnia włoska charakteryzuje się korzystaniem z dużej ilości warzyw i przypraw takich jak oregano, bazylia, pieprz, estragon, tymianek, rozmaryn, a także używaniem parmezanu. w kuchni tej dość powszechnie stosuje się też oliwę, pomidory oraz cebulę i czosnek, a także oliwki. kuchnia włoska wyspecjalizowała się szczególnie w potrawach mącznych oraz w rybnych i owocach morza.

W tej publikacji z pewnością znajdą państwo przepisy, które pozwolą zagłębić się w smakach włoskich specjałów.

Kuchnia żydowska

Podróże kulinarne z małgosią puzio

Redakcja: małecka grażyna

Wydawca: arystoteles

Oprawa: miękka

Format: 17.0x23.5cm

Liczba stron: 64

Rok wydania: 2014

Kuchnia żydowska – narodowa kuchnia żydów charakteryzująca się skrupulatnym przestrzeganiem koszerności.

Najważniejszą cechą kuchni żydowskiej, obecną we wszystkich jej odmianach, jest ścisłe przestrzeganie koszerności, tj. religijnego podziału pokarmów na koszerne – czyste (dozwolone) i trefne – nieczyste (zakazane). podział ten oparty jest na biblii, na nakazach pięcioksięgu mojżesza (tory), i późniejszych interpretacjach tych praw przez rabinów.

 

Grzegorz Mikocki
Lux Promocja Grzegorz Mikocki
Al. Korfantego 13/7
44-100 Gliwice
NIP: 9690914603

 

brak informacji

 

Grzegorz Mikocki
Lux Promocja Grzegorz Mikocki
Al. Korfantego 13/7
44-100 Gliwice
NIP: 9690914603